четвер, 1 лютого 2018 р.

ПІВНІЧНА

ПІВНІЧНА

„Північна має три види: повсякденної, суботньої і недільної. Повсякденна і суботня мають один вид, хоч і різні молитви, і чин їх приміщено в часо- і молитвослові. Чин недільної також подається в часослові і молитвослові; однак, канон троїчний треба брати з октоїха біжучого голосу тому, що канон, приміщений в часо- і молитвослові, якого кожна з восьми пісень взята з одного з восьми голосів октоїха, відмовляється тільки насамоті.
За уставом час північної – це сама північ; але за теперішнім звичаєм відправляємо її ввечері перед, або вранці по півночі”.

Примітка
Про тропар  і кондак свята на північній
Трапляються деякі випадки свят, в яких на північній, замість трьох звичайних тропарів „Ось Жених” і двох інших, що по першому трисвятому, береться тропар свята, а замість чотирьох тропарів „Пом’яни” і трьох інших, що по другому трисвятому з молитвою „Пом’яни, Господи”, береться кондак свята, залишаючи „Господи, помилуй” (12), поданих перед молитвою „Пом’яни”. Випадки ці наступні:
В періоді мінейному:
26    січня                   Собор Пресвятої Богородиці
1     січня                    (якщо не буде всенічного)
7    січня                     Собор Предтечі
2     лютого                 Стрітення (якщо нема всенічного)
В періоді тріодному:
Субота Лазарева
Віддання Воскресіння
Понеділок П’ятидесятниці, тобто в неділю на понеділок[1].




[1] До вищезгаданих випадків, які подають грецькі і слов’янські устави, Московський октоїх 1782 року додає ще й інші господні і богородичні свята, подаючи на північній в сам день свята, на перший день посвяття, тропар і кондак свята; однак, ми цього нового уставу не маємо.

Немає коментарів:

Дописати коментар