четвер, 1 лютого 2018 р.

Посвяття зі святим полієлейним в неділю

Посвяття зі святим полієлейним в неділю

НА ВЕЛИКІЙ ВЕЧІРНІ
1. Катизма 1-а „Блажен муж” (за уставом – ціла).
2.  На „Господи, взиваю я” –  10 стихир, тобто: 3 недільних з октоїха, 3 свята і 4 святому, Слава: святому, І нині: 1-й богородичний біжучого голосу (догмат)[1].
3. Прокімен дня „Господь царює” і 3 читання святому.
4.  На стиховні: недільні стихири октоїха, Слава: святому, І нині: святу.
5.  На кінці: тропар недільний, Слава: святого, І нині: свята.
6. Відпуст великий з поминанням недільним і святого[2].

НА ПОВЕЧІР’Ї
1. Канон богородичний з октоїха чергового голосу.
2. По „Достойно” – кондак святого, Слава, і нині: кондак свята[3].

НА ПІВНІЧНІЙ
Троїчний канон з октоїха чергового голосу; все інше, як звичайно в часослові.

НА ВЕЛИКІЙ УТРЕНІ
1. На „Бог Господь”: тропар недільний голосу двічі, Слава: святого, І нині: свята.
2.  Катизм дві чергових зі своїми недільними сідальними, також полієлей з величаннями й „Ангельський хор”. По малій єктенії – іпакой голосу і всі три сідальних святого без їхніх богородичних, тобто 1-й і 2-й, також Слава: 3-ій, І нині: свята. Все інше до канону – недільне, за звичаєм.
3.  Канонів 3 на 14, тобто недільний з ірмосом на 4, свята на 4 і святому на 6; катавасія чергова після кожної пісні, по  3-ій – кондак-ікос свята і святого, також сідальний святого, Слава, і нині: свята, по 6-ій – кондак-ікос недільні; по 9-ій – світильний недільний, Слава: святого, І нині: свята. На 9-ій – „Чеснішу” (за винятком неділь в середині свята Воскресіння, бо тоді співаємо ірмос канону святкового)[4].
4.  Хвалитних стихир – 8, тобто: 4 недільних і 4 святому, з двома приспівами, поданими на вечірні, Слава: стихира євангельська, І нині: „Преблагословенна”.
5. Після великого славослов’я – тропар недільний, один з двох звичайних.
6. Відпуст великий з поминанням недільним і святого.

НА ЧАСАХ
На всіх: тропар недільний, також Слава: на 1-му і 6-му – святу, на 3-му і 9-му – святому[5]. Після трисвятого – кондак недільний, свята і святого поперемінне[6], тобто: на 1-му і 9-му – недільний, на 3-му – свята, на 6-му – святому.

НА ЛІТУРГІЇ
1.  Антифони в посвяття господнє будуть: два перших – свята, третій – загальний з приспівом святковим, також і „Прийдіте, поклонімся”.
2. По вході – тропар недільний, свята і святого; також кондак недільний, Слава: святого, І нині: свята. Прокімен, апостол, алилуя і євангелія – неділі і святого[7].


[1] Слов’янська мінея 8 вересня і Марко в Оці Церковному, розд. 9.
[2] За попереднім уставом, коли бувало всенічне, на литії — стихири свята з вечірньої стиховні того дня (Почаївська мінея 8 вересня); а за Московським типиком — ще й стихири святому і його „Слава”; однак, наказує славну стихиру брати пізніше, на стиховні.
[3] Почаївська мінея, напр. 7 січня.
[4]Напр. 23 квітня і 8 травня.
[5] Мінея 21 листопада; Марко, розділ 77.
[6] Устав Слов’янської мінеї 21 листопада, а розділ οσ /76/ Марка Грецького типика і 8 Церковного Ока приписує на всіх часах лише кондак свята.
[7] Слов’янська мінея 21 листопада, Μαρκ. Καιφ. ξε /Марко, розділ 65/, в Церковному Оці, розділ 8.

Немає коментарів:

Дописати коментар